Manipularea mentală de tip Gaslighting
Gaslighting este o tactică de manipulare utilizată pentru a câștiga putere.
Manipularea mentală de tip Gaslighting este o tactică prin care o persoană sau un grup de persoane, cu scopul de a câștiga tot mai multă putere, își aduc victima în punctul în care se îndoiește de propria realitate. Funcționează mai bine decât ați putea crede. Oricine poate fi victima acestui tip de manipulare și este o tehnică folosită în mod obișnuit de abuzatori, dictatori, narcisiști sau lideri de culte. Se desfășoară lent, astfel că victima nu realizează cât de mult i-a fost spălat creierul. Denumirea vine de la filmul Gaslight (1944), în care un bărbat își manipulează mental soția până când aceasta ajunge să creadă că și-a pierdut mințile.
Au fost identificate 11 tactici folosite de manipulatorii de tip Gaslighting.
- Te mint în față
Știi că e o minciună sfruntată și, totuși, o spune cu nonșalanță. De ce? Pentru că creează un precedent. Odată ce ți-a spus o minciună mare, n-o să mai știi dacă ce îți va spune vreodată e adevărat sau nu. Scopul este să te țină în nesiguranță.
- Neagă că a spus un anumit lucru, deși îi dovedești că așa e
Știi că a spus că va face un anumit lucru, ai auzit cu urechile tale, dar neagă cu obstinență. Te face să pui la îndoială realitatea pe care o cunoști: poate că, totuși, nu a spus-o. Și cu cât neagă mai mult, cu atât te îndoiești de tine și începi să accepți realitatea pe care ți-o vinde.
- Se folosește de ce îți e mai drag ca de o armă
Știe cât de importanți sunt copiii pentru tine și cât de mult ții la identitatea ta. Acestea s-ar putea să fie primele lucruri pe care le atacă. Dacă ai copii, îți va zice că nu ar fi trebui să-i ai. Îți va spune că ai fi o persoană mai bună dacă nu ai avea o grămadă de defecte.
- Te uzează încetul cu încetul
E una din trăsăturile manipulării Gaslighting: se face gradual, în timp. O minciună ici-colo, apoi începe să escaladeze. Este atâta de eficientă încât chiar și cei mai inteligenți și mai conștienți oameni pot fi atrași în gaslighting. Se desfășoară așa lent încât nu-ți dai seama ce se întâmplă.
- Una zice, alta face
Fii mai atent la ce face decât la ce spune. Ce spune nu înseamnă nimic, e doar vorbărie. Ceea ce face e cheia.
- Îți aruncă aprecieri pentru a-ți crea confuzie
După ce mereu te critică și îți spune că nu ești bun(ă) de nimic, te trezești că te laudă pentru te miri ce. Asta își sporește confuzia. Te gândești că poate nu e o persoană chiar așa de rea. Ba da, este, pentru că asta e o încercare bine gândită de a te ține în șah și, din nou, de a-ți pune la îndoială realitatea. Și fii atent(ă) pentru ce te laudă. Cu siguranță e pentru ceva ce ai făcut pentru el.
- Știe că confuzia slăbește psihicul
Manipulatorul știe că orice om își dorește stabilitate și normalitate. Scopul lui este să submineze acest lucru și să te facă să te îndoiești permanent de orice. Iar natura umană te face să cauți persoana care te face să te simți mai stabil și, ca din întâmplare, aceasta este exact manipulatorul.
- Proiectează
Poate fi drogat sau escroc, dar te acuză pe tine că ești. Asta se întâmplă așa des încât distrage atenția de la comportamentul lui și începi să te aperi.
- Îi întoarce pe oameni împotriva ta
E un maestru al manipulării și găsește oamenii care știe că îi vor fi alături oricând și îi va folosi împotriva ta. Va face remarci de genul “omul aceste știe că nu ai dreptate” sau “omul acesta știe și el că nu ești bun(ă) de nimic”. Ține minte, asta nu înseamnă că acei oameni chiar au zis lucrurile acestea. Manipulatorul minte constant. Când folosește tactica aceasta te face să nu mai știi în cine să ai încredere și, uite așa, te întorci tot la el. Și, de fapt, asta urmărește: izolarea le conferă mai mult control.
- Îți spune ție sau altora că ești nebun(ă)
Este una dintre cele mai eficiente unelte alte manipulatorului. El știe că, dacă îți pune la îndoială sănătatea mintală, oamenii nu te vor mai crede când le vei spune că el este abuziv. Este o tehnică de vârf.
- Îți spune că toți ceilalți mint
Spunându-ți că toți din jur (familia, mass media etc.) mint, te face, din nou, să nu mai fii sigur pe nimic. E o tehnică de manipulare. Te face să apelezi la el pentru informația “corectă”.
Cu cât mai repede devii conștient de aceste tehnici, cu atât mai repede îl vei identifica și vei evita să-i cazi în plasă.
Autor: Stephanie A. Sarkis pentru www.psychologytoday.com – preluat cu acceptul autorului/publicației.