Învață să te iubești pe tine în primul rând
Psihologii spun că a fi iubit și a fi capabil să iubești este un aspect care ne determină fericirea. Sigmund Freud spunea “lubește și muncește … muncește și iubește. Asta e tot ce contează.” Dar, pentru mulți, căutarea iubirea e o sursă de frustrare și nefericire. Dar care-o fi treaba cu iubirea de sine și rolul ei în calitatea vieții noastre? Relația ta cu tine însuți stă la baza relațiilor cu ceilalți și este secretul relațiilor fericite și împlinite.
Iubirea de sine nu este narcisism sau egoism. Iubirea de sine înseamnă o atitudine pozitivă legată de propria bunăstare și fericire. Când manifestăm iubire de sine, nivelul respectului de sine crește, suntem mai puțin critici cu noi înșine atunci când greșim și suntem capabili să ne apreciem calitățile pozitive ȘI să le acceptăm pe cele negative.
În luna februarie și de Ziua Îndrăgostiților nu uitați să sărbătoriți iubirea de sine. Mai jos vă dăm câteva idei despre cum să cultivați iubirea de sine:
- Învață să manifești compasiune cu tine însăți (însuți)
Pentru mulți oameni, este mai firesc să fie plini de compasiune față de prieteni și familie decât față de ei înșiși. Străduiește-te să elimini vorba de sine critică și dură. Imaginându-ți ce i-ai putea spune unui prieten aflat în aceeași situație, ar trebui să ajute la dezvoltarea abilității de a-ți adresa vorbe pozitive.
- Bucură-te de timpul petrecut singur(ă)
Fie că faci o plimbare în parc, mergi la restaurant sau vizionezi un film bun, învață să te bucuri de propria companie și să ai activități care să-ți facă plăcere când ești singur(ă), pentru că aceste lucruri sunt fundamentale pentru cultivarea iubirii de sine.
- Fă o listă cu trăsăturile care îți plac la tine
Adesea ne lăsăm prinși în gândurile ferferitoare la ce nu ne place la noi înșine și la ce ne-am dori să putem schimba. Pentru cei mai mulți dintre noi, să recunoști și să apreciezi propriile calități pozitive necesită efort și practică. Alocă-ți timp, în fiecare zi, pentru a citi lista ta.
- Sărbătorește realizările tale
Indiferent cât de mari sau mici sunt realizările tale, este important să te simți demn(ă) de a le sărbători. Sărbătorirea acestor realizări întărește recunoașterea și integrarea calităților tale pozitive.
- Permite-ți să spui „Nu“
Nu vei rămâne singur daca vei adopta acest „Nu“ în vocabularul tău. De prea multe ori ne găsim sărind direct și spunând „Da“ la o cerere fără să o gândim pe deplin. Permite-ți și acordă-ți timp de gândire înainte să dai răspunsul. Răspunsul cu fraze de genul „Trebuie să-mi verific programul meu și revin cu un răspuns“ îți oferă timp să reflectezi înainte de a acționa.
- Fii atent la modul cum și cu cine îți petreci timpul
Activitățile pe care le alegem să le facem și oamenii cu care alegem să ne trăim viața reflectă modul în care simțim despre noi înșine. Alege să faci cât mai des lucrurile care îți plac și să te înconjori de oameni care te fac fericit.
- Permite-ți să ceri ajutor când este nevoie
Cu toții avem nevoie de ajutor când viața devine provocatoare și ne simțim copleșiți. Majoritatea provocărilor vieții nu pot fi abordate singure. A-ți permite să cauți ajutor la un prieten de încredere sau la un profesionist reflectă iubirea de sine. A cere ajutor este crucial pentru a avea grijă de noi înșine.
Autor: Paula Durlofsky pentru www.psychcentral.com – preluat cu acceptul autorului/publicației.