Ești plătit să muncești, nu să suporți abuzuri verbale!
Ca adulți, cei mai mulți dintre noi nu trebuie să ne confruntăm cu același tip de hărțuire și abuz verbal cu care ne-am confruntat în copilărie, dar totuși, acest tip de abuz se întâmplă destul de des la locul de muncă.
Prin ce se definește abuzul verbal la locul de muncă?
Abuzul verbal este o parte a hărțuirii la locul de muncă, care poate include, de asemenea, sabotarea muncii unei persoane pentru a o împiedica să facă ceea ce ar trebui să facă la locul de muncă. Dacă luăm doar partea verbală, abuzul este definit ca fiind un limbaj care intimidează, amenință sau umilește.
Acesta poate include sau nu țipete, înjurături, insulte sau batjocuri la adresa victimei. Acest abuz poate fi legat sau nu de hărțuirea sexuală.
Cum îți poți da seama că ești abuzat verbal?
Unul dintre motivele pentru care poate fi dificil să se stabilească ce este un comportament abuziv – și să se pedepsească agresorul – este faptul că persoanele cu personalități diferite au niveluri diferite de toleranță la tachinări, bârfe sau glume sexuale. O persoană ar putea fi de acord, în timp ce alta se teme să vină la serviciu și este gata să demisioneze din cauza aceleiași situații.
Există în mod clar o diferență între a te descărca și a te plânge de muncă sau de colegii tăi și a fi abuziv până la hărțuire. Dar diferența poate fi uneori greu de identificat.
Ai putea începe să denumești comportamentul de abuz verbal atunci când îți afectează în mod regulat atitudinea și performanța la locul de muncă. Dacă îți este teamă de muncă și ești obsedat de ceea ce s-ar putea întâmpla acolo în timpul liber, acesta poate fi unul dintre semne. Alte schimbări, cum ar fi tensiunea arterială mai mare atunci când te afli în preajma abuzatorului, sentimentele de rușine sau vinovăție sau nu dorești să faci lucruricare îți plăceau cândva, toate pot fi efecte ale abuzului la locul de muncă.
De ce unii colegi îi abuzează pe ceilalți la locul de muncă?
După un sondaj realizat de Workplace Bullying Institute, majoritatea abuzatorilor sunt bărbați aflați în poziții de putere deasupra persoanei pe care o abuzează. Cincizeci și șase la sută dintre agresorii din acest sondaj, aveau autoritate asupra victimelor lor, iar șaizeci și nouă la sută erau bărbați (60 la sută dintre ținte erau femei).
Un agresor are adesea un grup de prieteni care îl pot încuraja sau care pot fi martori ai abuzului. Aceste persoane vor râde adesea și vor încerca să facă persoana abuzată să se simtă ca și cum abuzul verbal a fost doar o glumă la care nu ar trebui să fie atât de sensibilă. Dar, uneori, abuzatorii vor aștepta până când vor fi singuri cu victima lor, astfel încât să nu existe nicio dovadă a abuzului.
Oricum ar fi, ca și în cazul multor cazuri de hărțuire în afara locului de muncă, acest abuz verbal este adesea legat de dorința agresorului de a se simți mai puternic și mai stăpân pe situație. Ei vor abuza de persoanele pe care le consideră slabe într-un fel și se vor folosi de acea persoană pentru a se simți mai bine atunci când sunt sub stres sau în alte situații în care simt nevoia să controleze pe cineva.
De ce este important să înțelegem abuzul la locul de muncă?
Chiar dacă nu ți se întâmplă acum, este important să înțelegi ce înseamnă abuzul la locul de muncă și ce poți face pentru a putea sprijini alte persoane care s-ar putea afla în această situație sau pentru a ști ce să faci dacă ți se întâmplă asta chiar ție.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ști este că în România nu există o lege împotriva hărțuirii sau a abuzului verbal la locul de muncă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să suferi în tăcere.
Hărțuirea poate ajunge și chiar ajunge adesea la nivelul abuzului sau al creării unui mediu de lucru ostil, care poate fi documentat și prezentat sub forma unei plângeri oficiale către un superior sau către resursele umane.
Cum să faci față abuzului verbal la locul de muncă?
În primul rând, principalul lucru pe care trebuie să îl înțelegi mai întâi este că abuzul verbal și hărțuirea cu care te confrunți nu sunt din vina ta. Nu este din cauză că nu te pricepi bine la locul de muncă și, de obicei, nu are deloc legătură cu tine.
În al doilea rând, recunoaște că ceea ce ți se întâmplă nu este normal și că este un abuz. Nu spune “oh, ea are doar o zi proastă” sau “el are un temperament rău” pentru a scuza astfel de comportamente.
Începe prin a încerca să vorbești cu persoana abuzivă despre comportamentul ei. Spune-i că nu îți place când vorbește în acest fel și că simți că este abuzivă. S-ar putea să râdă sau să te ia în serios.
Unele persoane își înregistrează în secret agresorul și îi redau caseta pentru a-i arăta comportamentul, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu-și dea seama de ceea ce fac.
Consultă manualul angajatului pentru a afla care sunt următorii pași. Deși nu există nicio lege împotriva hărțuirii, este posibil ca firma ta să dispună de politici de respect la locul de muncă sau de o procedură pentru tratarea hărțuirii.
Documentați ceea ce se întâmplă, dacă poți, pentru a nu deveni o bătălie de tipul “el a spus, ea a spus”.
Dar fi conștient/ă de posibilitatea că nu vei fi crezut/ă sau susținut/ă de persoanele care ar trebui să fie de partea ta. Compania poate considera că superiorul este mai important și încearcă să îl protejeze chiar și atunci când greșește. Uneori, din păcate, singurul răspuns la abuzul verbal la locul de muncă este, găsirea unui nou loc de muncă sau transferul departe de acea persoană.
De asemenea, ia în considerare posibilitatea de a primi ajutor sub formă de terapie, de a vorbi cu un prieten de încredere sau de a căuta povești ale unor persoane care au supraviețuit abuzului la locul de muncă. Întotdeauna ajută să știi că nu ești singur.
Sursa:
https://www.lifehack.org/590585/youre-paid-to-work-not-to-endure-verbal-abuse-dont-be-intimidated