Cum să îți construiești mentalitatea strong cu tactici psihologice
Arta de a supraviețui începe cu a avea mentalitatea unui supraviețuitor/supraviețuitoare. Privește poveștile lor; trăsăturile lor mentale sunt o parte centrală a ceea ce le-a permis să suporte situațiile prin care au trecut.
Dacă ai asistat sau ai experimentat un eveniment traumatizant sau ai un cumul de experiențe traumatice, esti un supraviețuitor. Cu toate acestea, uneori s-ar putea să nu te simți așa. După ce ai trăit un eveniment traumatizant, poate fi ușor să adopți o mentalitate de victimă. O persoană se poate percepe negativ pe sine, ca fiind o victimă a tragediei sau a traumei. Este posibil să nu realizeze impactul negativ pe care acest tip de mentalitate îl poate avea asupra bunăstării lor generale.
Persoanele care sunt expuse în mod repetat la evenimente stresante pot începe să dezvolte emoții de defensive, cum ar fi furia, resentimentele, vinovăția sau rușinea; pot chiar să înceapă să folosească substanțe pentru a scăpa de aceste sentimente. Pe de altă parte, adoptarea unei mentalități de supraviețuitor și folosirea tacticilor de supraviețuire psihologică pot fi mult mai avantajoase pentru sănătatea și bunăstarea oricărei persoane.
Oprește mentalitatea de victimă
Să ai în minte gânduri de defensivă te poate lăsa cu un sentiment de neputință. Totuși, ceva ce s-a întâmplat cu tine ca persoană nu reflectă cine ești, nu te definește. Iată o listă de fraze care trebuie să fie OPRITE astăzi pentru a stopa mentalitatea de victimă:
- “Trebuia sa fi stiut mai bine.”
- „Am meritat asta și merit să mă simt așa.”
- „De ce mi se întâmplă mereu asta?”
- „Eu sunt de vină”.
- „Continuă să mi întâmple mie lucruri rele.”
Întărirea mentalității de supraviețuitor
Acum, iată partea bună, partea pe care trebuie să ne concentrăm cu toții. O mentalitate de supraviețuitor este o stare de spirit care promovează auto-împuternicirea și capacitatea unei persoane de a depăși un eveniment traumatic. Concentrarea asupra capacității de a supraviețui mai degrabă decât a fi o victimă poate ajuta să prevaleze asupra provocărilor vieții în loc să fie reținut sau definit de acestea. Această mentalitate recunoaște și celebrează rezistența și puterea față de neputință.
Iată câteva afirmații; spune-le pentru a te ajuta la dezvoltarea unei mentalități de supraviețuitor:
- „SUNT UN SUPRAVIEȚUITOR/ SUPRAVIEȚUITOARE.”
- „SUNT REZISTENT(Ă).”
- „ACEST LUCRU NU MĂ DEFINEȘTE ȘI MĂ POT ADAPTA.”
- „SUNT UN SUPRAVIEȚUITOR/ O SUPRAVIEȚUITOARE A TRAUMEI, PRIN URMARE, ȘTIU CĂ POT DEPĂȘI PROVOCĂRILE VIITOARE.”
Tactici pentru supraviețuirea psihologică
Fundamentul dezvoltării unei mentalități de supraviețuitor și menținerii sănătății mintale este să realizezi că poți face ceva și că ai ceva pentru care merită să lupți. În timpul unei crize sau când treci prin vremuri dificile, este esențial să îți amintești să păstrezi o atitudine pozitivă. Un pont pentru a rămâne pozitiv este să te concentrezi pe cum te poți îmbunătăți, mai degrabă decât pe cât de grea este viața.
Amintește-ti să rămâi motivat. A fi motivat să schimbi, să îmbunătățești și să înveți lucruri noi te poate ajuta să realizezi puterea pe care o ai asupra propriei vieți și să înțelegi că nu ești neajutorat. În vremuri de criză, a-ți arăta compasiune și tratându-te cu aceeași bunătate pe care ai trata pe cineva drag este esențială pentru a depăși gândurile defensive.
Reține că nimic nu este permanent, nici măcar durerea. Greutățile se vor încheia. În loc să te concentrezi asupra gravitației problemei, concentrează-te pe faptul că se va termina. În cele din urmă, îndreaptă-ți atenția și întărește afirmațiile de mai sus, deoarece aceste tactici te pot ajuta să te întorci în prezent în loc să îți faci griji pentru ceea ce s-a întâmplat sau ce urmează să se întâmple.