6 pași pentru a oferi suport emoțional în caz de abuz
Află cum să oferi suport emoțional în caz de abuz. Este nevoie de mult curaj pentru ca un supraviețuitor al agresiunii sexuale sau violenței domestice să-și împărtășească povestea cuiva. Nu îți subestima niciodată puterea de a afecta cursul călătoriei de vindecare al unui supraviețuitor. Iată câteva instrumente — cuvinte, acțiuni și resurse — care te pot ajuta să susții pe cineva care îți împărtășește aceste experiențe.
Nu trebuie să fii un expert, trebuie doar să fii tu însuți. Dacă cineva îți împărtășește experiența sa, probabil că ești o persoană în care caută sprijin, compasiune și îndrumare. Deși nu poți elimina ceea ce i s-a întâmplat cuiva, poți fi o sursă de confort.
- Ascultă
Uneori nici nu ai nevoie de cuvinte (sau cel puțin nu de multe cuvinte), pentru a fi acolo pentru cineva. Mulți oameni care reușesc să își spună povestea își reduc greutatea izolării, secretului și autoînvinovățirii. Ascultarea este în sine un act de iubire.
- Validează
Gândește-te la o perioadă în care te-ai simțit vulnerabil sau te-ai confruntat cu o criză și gândește-te la ce te-a ajutat cel mai mult. Sunt șanse să nu fi fost o conversație specifică pe care ai avut-o, ci au fost cunoștințele și confortul că persoana sau oamenii cărora le-ai spus sunt acolo pentru tine, că au crezut în tine, că au fost de partea ta și s-au asigurat că te sprijină într-o perioadă dificilă. Există câteva expresii utile pe care le poți folosi pentru a arăta că îți pasă:
- „Îmi pare atât de rău că ți s-a întâmplat asta.”
- “Te cred.”
- „Nu este vina ta.”
- “Nu esti singur/ă. Sunt aici pentru tine și mă bucur că mi-ai spus.”
De multe ori, un supraviețuitor poate simți că ceea ce i s-a întâmplat este din vina sa. Suntem bombardați cu mituri și atitudini care învinuiesc victimele în societatea noastră, iar acestea se pot scufunda în… adânc. Dar nicio acțiune nu scuză o persoană care rănește pe altcineva. Violența și abuzul nu sunt niciodată vina victimei. Responsabilitatea și rușinea îi revin făptuitorului. Poate fi util să comunici acest lucru cu blândețe, în mod repetat.
- „Nimic din ce ai făcut sau ai fi putut face diferit nu face ca asta să fie vina ta.”
- „Responsabilitatea revine persoanei care te-a rănit.”
- „Nimeni, niciodată nu are dreptul să te rănească.”
- „Promit că nu ai cerut asta.”
- „Știu că poate simți că ai făcut ceva greșit, dar nu este așa.”
- „Nu contează dacă ai făcut sau nu. Nimeni nu cere să fie rănit în acest fel.”
- Întreabă ce mai poți face pentru a ajuta
Violența și abuzul înseamnă putere și control. Este esențial ca supraviețuitorii să-și recapete sentimentul de putere personală. În loc să împingi pe cineva să întreprindă acțiuni pentru care nu este pregătit, întreabă cum mai poți ajuta/sprijini.
- Îndrumă-l către centrele care oferă mai mult suport
Cel mai bine poți ajuta un supraviețuitor oferindu-i opțiuni și lăsându-i spațiu pentru a decide unde să meargă de aici în colo.
- Rămâi cu inima deschisă
Amintește-i supraviețuitorului că ești disponibil dacă își dorește să vorbească mai departe despre experiențele sale. Călătoria de vindecare poate fi una lungă. Poate fi plină de conversații provocatoare, dar uneori vesele și eliberatoare. Poate face o mare diferență pentru un supraviețuitor să știe că ești acolo pentru a-l sprijini pe parcurs.
- În cele din urmă, nu uita să ai grijă de tine
Există o limită, cât suntem de capabili să ascultăm și să procesăm. Poveștile despre greutățile altcuiva legate de un eveniment traumatizant pot avea un mare impact sau pot deveni parte din noi. Această experiență a traumei de mâna a doua – numită adesea traumă indirectă – este un răspuns uman la întâlnirea față în față cu realitatea traumei și cu dificultățile experienței umane.
Este important să ai grijă de tine în timp ce sprijini o altă persoană. Nu poți fi cel mai bun în acest rol de susținere dacă te simți prea obosit pentru a asculta cu grijă și compasiune sau dacă ești plin de propriile emoții ca răspuns la trauma altuia. Aceste sentimente sunt valabile. Acordă-ți timp după o conversație pentru a te bucura de aer liber sau pentru a face o activitate sănătoasă care să te facă să te simți bine, ca o modalitate de a te reconecta cu tine însuți.
Amintește-ți, poți fi cel mai bun sprijin pentru altcineva atunci când îți acorzi spațiul necesar pentru a avea grijă de propriile tale nevoi.