Confruntarea cu abuzul verbal la locul de muncă
Evident, abuzul verbal la locul de muncă include amenințarea, strigătul, înjurăturile, jignirile, insultele și batjocorirea victimei sau a victimelor, fie în fața oamenilor, fie în privat. Abuzul verbal la locul de muncă poate fi evaziv și ceea ce deranjează o persoană poate să nu deranjeze pe alta (de exemplu, răspândirea de zvonuri sau insinuări, glumele și tachinările).
Spre deosebire de hărțuirea sexuală și discriminarea rasială, abuzul verbal la locul de muncă nu este ilegal, așa că rareori apare în manualele de politici ale companiei. Acest lucru îi lasă pe toți cei afectați de abuzul verbal la locul de muncă să rezolve problema pe cont propriu, ca și cum ar fi un conflict de personalitate.
Conflictele de personalitate provin din trăsături individuale care nu au nicio legătură cu profesionalismul. De exemplu, râsul sau stilul de comunicare al unui coleg care nu este abuziv, dar care este totuși iritant. Conflictele de personalitate cauzează fricțiuni, dar nu provoacă durere emoțională.
Efectele abuzului verbal la locul de muncă
Abuzul verbal îi face pe oameni să se simtă insultați, diminuați, anxioși sau speriați. Dr. Gary Namie, care a cercetat în amănunt hărțuirea la locul de muncă, oferă mai multe indicii că te confrunti cu bullying-ul și abuzul verbal la locul de muncă. Printre exemplele oferite de Dr. Namie cu privire la efectele hărțuirii la locul de muncă se numără:
- Obsesia față de muncă în zilele libere
- Modificări fizice, cum ar fi hipertensiunea arterială, care au început după ce a început abuzul verbal
- Te simți rușinat/ă
- Pierderea dorinței de a urma activități pe care o dată le făceai cu plăcere
- Te simți vinovat/ă pentru că ai provocat cearta la locul de muncă (Sugestie: dacă victima ar fi abuztorul, ea nu s-ar simți vinovată.)
Ce poți să faci cu abuzul verbal de la locul de muncă?
În primul rând, numește problema. Problema nu este abuzatorul, ci efectul abuzatorului asupra ta. Numește-o hărțuire, abuz emoțional, tortură psihologică, abuz verbal la locul de muncă… dă-i un nume, astfel încât să nu mai pretinzi că nu te afectează sau nu îți afectează performanța profesională.
Data viitoare când abuzatorul îți distrage atenția, oprește persoana respectivă și spunei-i că ceea ce face și spune este îngrijorător. Spunei-i că, dacă continuă acest comportament, vei fi nevoit să abordezi problema cu unul dintre superiorii voștri.
Apoi, începe prin a-ți căuta un alt loc de muncă, deoarece sunt șanse mari ca șeful tău să nu te poată ajuta să scapi de agresor. Sănătatea și sănătatea ta mintală valorează mai mult decât te plătește compania, iar abuzul verbal la locul de muncă le poate distruge pe amândouă.
Sursa:
https://www.healthyplace.com/abuse/verbal-abuse/dealing-with-verbal-abuse-at-work